torsdag 14 oktober 2010

Byggstartsmötet

Idag var det dags för byggstartsmötet, som vi sett fram emot så länge. Vi fick träffa alla entrepenörer, utom vår målare, och prata med dem. Med från Myresjöhus var också vår byggledare och försäljare och det blev många beslut som fattades under de dryga två timmar mötet höll på.

Inledningsvis talade Stefan om arbetsmiljön och kortfattat kan vi säga att vi som byggherrar inte är behöriga på vår arbetsplats förrän arbetet är klart. Vill vi dit och titta måste vi meddela att vi kommer och ha någon med oss. Det är både en säkerhetsfråga och en försäkringsfråga.

Sedan började vi med husgrunden där vi fick ta ställning till förändringar som gör att trösklar mot garage och förråd går lättare att fästa. Det kan bli aningen mer golvkallt precis vid trösklarna, men eftersom det ligger golvvärme i passagen mellan garage och förråd, som är kalla, såg vi inget problem med det. Vi fick också reda på att det krävs en geoteknisk undersökning av marken av en expert och att en sådan kostar ca 7000 kr.

Eftersom tomten fortfarande är rätt mjuk måste det till en del förstärkande arbete på den plats lyftkranen ska stå då huset monteras. Risken är annars att kranen välter om marken ger vika. De förstärkande massorna kan sedan användas till garageinfarten. Det är bara att gräva dit dem och det sköter Umeå Entrepenad. Proffsigt.

Umeå Entrepenad får också lägga markisolering under garageinfarten och under det kommande soldäcket. Därmed är förutsättningarna för att lägga marksten eller asfalt framför garaget goda, men vi kommer att ha grus tills vidare. Det blir också enklare att bygga soldäcket till våren. Kostnaden blir 350 kr per kvadratmeter inklusive isolering och massor.

BL Interiör gav klara besked om när de vill ha vår beställning av kakel och klinkers. Vi förvarnade dem om kommande frågor om offerter ifall vi vill göra någon del av våtutrymmena med mosaik.

Då husgrunden avverkats var det dags för genomgång av byggritningarna tillsammans med Peab. Vårt hus är den första fristående villan som Peab bygger för Myresjöhus räkning. Tidigare har parhus och radhus varit aktuella, men de berättade att just detta var nytt för dem. De kändes dock mycket trygga och det var också få korrigeringar på innerväggar. Där fanns också lite praktiska frågor som leveranssätt (hur långa sektioner huset levereras i) och vi fick glatt veta att brädorna till verandan kommer separat. Alltså inga problem för oss att få den snickarglädje som finns i Björns släkt och som hans farmorsfar ritat ursprungligen. Det blir en trevlig koppling till hembygden.

Vi beställde snörasskydd på hela baksidan, samt på framsidan mellan verandan och garaget. På baksidan kommer ju soldäcket och på framsidan kommer det att gå en gång över gräsmattan. Sedan förvarnade vi om att vi vill ha offert på hyllbygget i biblioteket. Kanske kan de få tag på de träslag som vi vill ha där också.

NVS/Energitjänst heter vår entrepenör på värme, vatten och sanitet. Han hade många kloka förslag på hur vi kan förbereda huset ytterligare, om vi vill ha vatten i ett värmeisolerat garage i framtiden. Vi fick också hjälp med placeringen av vår andra vattenutkastare på baksidans yttervägg. Utkastarna kommer att sitta ca 1 meter från marknivå. Vi kommer inte att ha någon golvbrunn i bastun, men ta bort tröskeln dit för att få lite bättre luftflöde och möjlighet att skrapa vattnet efter lite seriös sauna.

Slutligen hade vi ett längre samtal med vår elektriker från Köpmanholmens El. Han hade flera sunda förslag på lösningar och placeringar av elinstallationer, som vi funderat på. Tiden sprang dock iväg och vi bokade ett nytt möte de närmaste veckorna för att prata ihop oss närmare om hur vi kan göra. Smolket i glädjebägaren är att de uttag som sitter i ytterväggen inte kan flyttas, utan att gipsskivan på insidan skrivas loss och isoleringen bryts, för att sedan sättas tillbaka. Detta störde oss, då två uttag i biblioteket riskerar att komma inne i hyllan, dvs bli obrukbara. Detta är dock inget säkert, utan vi får se hur det ser ut när huset levereras. Vi hann också med att prata lösningar på den teletekniska ritningen. Reflektionen här är att vi hittills tänkt för enkelt. Ledningar kan ju också dras bakom innertaket för att sedan ansluta till högtalare på väggar. Detta tänkande öppnade för andra lösningar.

Totalt var vi 10 personer på mötet, som saknade vår målare, men Stefan höll i taktpinnen och varje delritning avverkades eftersom. Vi har fått än mer att fundera på och ta ställning till och de snabbaste svaren behöver vi ge på måndag. Den måndagen är det bara tre veckor innan husstommen kommer.

Sedan står det ett hus på vår tomt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar