måndag 20 december 2010

Nu har vi gått igenom det elektriska

Ikväll har vi spenderat fyra timmar tillsammans med Tommy från Köpmanholmens El. Varje rum har vi gått igenom och pratat strömbrytare, vägguttag, reglage för golvvärme, lampors placering och var uttag för TV och Internet ska placeras.

Kvällen innan spenderade vi hemma i lägenheten och funderade själva på hur vi ville ha det. Placeringen av TV och Internet bestäms förstås av på vilken vägg TV:n ska fästas och var skrivborden ska stå. Andra tankar är var man kan placera trådlösa högtalare och förstärkare. Idag behöver man ju inte styra systemet med en fjärrkontroll utan kan använda mobilen och eftersom allt är trådlöst behöver man ju inte se det man ska styra. Det kan gömmas i en hylla, i ett annat rum. Rör kommer att förberedas i väggen för senare montering av högtalare.

En del lampor har tagits bort, andra har sammankopplats för att tändas samtidigt och då har vi kunnat ta bort ytterligare strömbrytare. Vi kan också nämna att reglagen för golvvärmen flyttats till samma plats som strömbrytare för det rummet.

I köket stötte vi på patrull när vi på plats tittade var spotlights skulle sättas in. Det var helt enkelt inte möjligt då det förstärkta bjälklagret för hörnbadkaret ovanför begränsat möjligheterna för ventilation och avlopp och därmed tagit utrymmet i anspråk. Vi hittade till sist en annan lösning.

Det var ett riktigt givande möte och vi fick komma till tals med våra önskemål. Vi hade också tid att ta en vandring runt i huset och se hur rummen ser ut nu när än fler innerväggar kommit upp.

Vidare fick vi läxa till i morgon. Det handlar om specifikationer på högtalarna till badrum, vardagsrum och kök. Frågan är om det är vanliga uttag eller fast montering. Det händer mycket nu.

2 kommentarer:

  1. Bygger Huvudskär i Östersund och ska precis till med el, larm, multimedia osv. Känns som ett mastigt kapitel att ge sig i kast med. Nästan svårast att "för-möblera" i detalj för att veta vart inbyggnadshögtalare och dylikt ska placeras. Dock har inte våra innerväggar kommit upp ännu, kanske ska försöka förhala processen tills dess.

    SvaraRadera
  2. Ja, det har blivit många timmar runt köksbordet för att tänka i förväg. Knepigast har varit de förmonterade uttagen i ytterväggarna. Vi fick veta att de kunde flyttas, men så enkelt var det minsann inte. Det är klart att det går, men det blir ju en del jobb med det.

    När vi pratade med HIFI-klubben tyckte han att vi skulle titta på Sonos-systemet. Det verkar vara ett schyst system för trådlös musik, men varje enhet kräver en egen förstärkare, verkar det som. Vi hade tänkt oss aktiva högtalare och att slippa ha en förstärkare i de aktuella rummen. Då slipper man ju dessutom lägga en del rör, runt om i huset. I de andra rummen får framtiden visa vad som händer.

    Något annat som gett oss huvudbry är att det inte finns utrymme i väggen med skjutdörrar för att montera strömbrytare till taklampan. I dagsläget vet vi inte hur vi vill att elektrikern ska lösa det hela.

    Vi hade en ide innan om att gömma larmet bakom en panel med magneter som skulle öppnas med ett lätt tryck. Det hade varit läckert att ha det helt dolt, men så blev det inte.

    Vad kul att ni bygger ett Huvudskär. Lycka till med bygget och berätta gärna hur det går. God jul och gott nytt år också.

    SvaraRadera