tisdag 14 december 2010

Byggmöte i huset


Idag var det dags för det första stora mötet i huset. De flesta entreprenörerna var på plats och när vi pratat igenom de inledande punkterna flyttade vi över mötet från byggarnas vagn till själva huset. Med oss fanns också Stefan och Anna från Myresjöhus.

Den första punkten handlade om tidsplanen. Huset var ju en vecka försenat från fabriken i Småland och även om arbetsinsatsen hittills gjort att bygget till synes är ikapp, så behöver grunden torka ut under viss tid. Den tiden är svårare att påverka. Vi får helt enkelt se framöver om det är möjligt att komma ikapp, eller om vår inflyttning flyttas fram en vecka.

Sedan tog några detaljfrågor från byggarna från PEAB till oss vid. Det rörde lösningar i några rum. Det rörde till exempel hyllorna som ska byggas in i biblioteket och väggen mellan trappen och allrummet på övre plan.

När mötet flyttat in i vårt hus kände vi verkligen att vi som beställare var i fokus. Det var våra frågor och funderingar i varje rum som fick vara styrande och i några rum frågade våra entreprenörer efter vilken lösning vi ville se. I de flesta rum är det elinstallationerna som vi vill justera, men det kommer vi att ta vid ännu ett möte, den gången med bara elektrikern.

I köket påpekade Daniel från BL Interiör att diskbänken delvis kommer att ligga framför fönstret. Det betyder att vatten kommer att skvätta på fönsterbrädan och att den inom några år kommer att ta åt sig vatten. Lösningen på detta är helt enkelt att lägga kakel i fönstret. Ett bra påpekande. Vi diskuterade också kort med Tommy från Köpmanholmens el om hur vi ska lösa arbetsbelysningen ovanför arbetsbänken, där vi inte har överskåp där LED-ramper kan fästas. Vi tog inget beslut i den frågan då vi behöver fundera över spotlights vara eller inte vara.

Vi hade i dagsläget inget att förändra i vardagsrummet på nedre plan. Våra frågor gällde främst vilka väggar som skulle orka bära en väggmonterad TV. Det kommer inte att vara några problem. Även i detta rum lämnade vi det elektriska till ett senare möte.

I biblioteket nöjde vi oss med att konstatera att de redan monterade vägguttagen på ytterväggarna kommer att hamna inne i hyllorna och således får täckas med ett lock. De kommer vi aldrig att använda. Tyvärr betyder det att vi kommer att sakna vägguttag vid fönstret, då ytterväggarna kommit färdigmonterade med el och allt. Det blev egentligen inte bra. Vi får se om det kan finnas någon alternativ lösning.

Entrén, tvättstugan och WC på nedre plan saknade frågor för tillfället. Det elektriska tar vi senare.

Ytterdörren.

I badrummet på övre plan hade vi några frågor för att förtydliga hur det kommer att se ut. Det rörde främst den vägg som kommer att leverera vatten och el till vårt hörnbadkar. Eftersom vi har med oss detta från lägenheten kommer det att gå att mäta ut var anslutningarna ska komma ur väggen. Det konstaterades också att det kommer att behövas mer byggnadsmaterial för att kunna färdigställa väggen. Vi funderar fortfarande över eventuella LED-ljus i duschen. Tröskeln till bastun kommer inte att monteras för att lättare kunna skrapa ut vatten. Dessutom kommer tilluften att komma in den vägen. Belysningen i bastun kommer att sitta under lavarna för att ge ett mysigare ljus. Vi har pratat om att förbereda för en Airplayhögtalare i badrummet för att kunna softa i badet till lite skön musik.

En vägg kommer att byggas mellan trappan och allrummet på övre plan. I den väggen kommer vi att få en öppning med storleken 140 x 50 cm. I öppningens övre kant kommer vi att sätta in nedåtriktade LED-lampor. Tanken är att ge ett mysigt ljus både till allrummet och till trappan. Lampan ovanför soffbordet i allrummet kommer att tändas separat och de tre lamporna i passagen genom allrummet kommer att styras av två trappströmbrytare i vardera änden av huset och en i mitten med dimmer. Även här är det aktuellt med att dra rör för Airplayhögtalare i väggarna.

Trappan från allrummet till entrén.

I sovrummen på övre plan var vi helt nöjda med placeringen av eluttagen. Vi ändrade placeringen av Internetuttagen i några fall.

Sammantaget var mötet över på drygt två timmar. Vi kände att våra önskemål och våra frågor och funderingar verkligen var i fokus, speciellt under tiden i huset. Visst finns det mer att prata med entreprenörerna om, speciellt med vår elektriker Tommy, som hade många sunda förslag på lösningar. Det blir något kvällsmöte framöver.

Mer nyheter kommer när de händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar