måndag 29 november 2010

Vad kostar det?

Vi har upplevt att det närmast är tabu att tala om kostnader när det byggs hus. Samtidigt är det förstås en ständigt återkommande faktor i husbyggandet och speciellt de kostnader som inte från början är exakta, utan måste uppskattas kan vara intressanta. Vi tänkte nu ta bladet från munnen och berätta lite om de kringkostnader som vi haft. Det handlar om markarbeten och anslutning av vatten.

Under huset fylldes det 439 ton singel. Ett ton kostar 150 kr. Summa: 65.850 kr. Tillsammans med grundbottenbesiktning och de hårdgjorda ytorna (garageuppfarten och soldäcket) samt lite schaktarbeten landar vi på 107.230 kr. Med moms drygt 134.000. Till kostnaderna hör också att vi höjde hela huset 30 cm, utöver föreslagen sockelhöjd. Självklart hade detta betydelse för kostnaderna.

Nyanslutningen av vatten, spill- och dagvatten kostar 44.406 kr + lägenhetsavgiften 18.000 kr + tomtyteavgiften (985 m2 x 24 kr) 23.640 kr + moms ger slutsumman 107.709 kr.

När vi får anslutningskostnaderna för elektricitet och Internet kommer vi att berätta om det. Förhoppningsvis kan våra siffror göra det lättare för andra i byggsvängen att göra en egen kalkyl. Givetvis kan kostnader variera mellan olika kommuner och leverantörer, men lite ledtrådar hoppas vi att vi kunnat ge.

I kväll ska vi göra en riktig avstämning gentemot vår kalkyl och blicka framåt.

Idag lämnade vi också plywoodskivorna som ska upp på loftet för att bli lite förrådsutrymme. Skivorna måste upp på takstolarna innan innertaket byggs. De ryms helt enkelt inte genom takluckan. Skönt att detta är avklarat.

1 kommentar:

  1. Jotack!

    Såna här uppgifter är bra att ha lite hum om innan räkningen trillar ner i brevlådan.
    Lägenhetsavgift! Aldrig hört talas om. Kommundirektörsbonus antar jag att det betyder. Dom tar bra betalt av unga nybyggare ser jag.
    Tomtyteavgift? Har ni betalat för tomten dessutom eller är det nu samma sak?

    Jag tror det var bra att höja sockelhöjden. Ni slipper troligtvis en del småkryp och behöver inte vara så oroliga när kommunens avlopp svämmar över.

    Undrade tidigare varför ni måste köpa spånskivor men nu kom förklaringen. Ni får fint förvaringsutrymme på vinden för gamla släktklenoder och utmärkt gömställe för barnen ;-) Själv byggde jag koja som liten på krypvinden.

    Sanyo tycks inte vara så bra att ta vinterbilder med. Tydligen rätt okänslig så bilderna blir lite oskarpa men låt inte det hindra publicering. Vi är nöjda ändå. Försök att ta lite mer inomhusbilder och detaljer vid tillfälle.

    Tack än en gång!
    Bo i Finland

    SvaraRadera